
De här är jättegoda, framförallt degen som är saftig och lätthanterlig. Förklaringen ligger nog i mängden fett. Detta recept ger ca 20 st små, 10 st på varje plåt.
Fyllningen:
400-500 gram nötfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1,5 msk oregano
½ tsk timjan
1 krm svartpeppar
1 krm salt
1 tsk paprikapulver
3/4 tsk chilipeppar
ev champinjoner
Degen
7,5 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
1 tsk salt
150 gram margarin
ca 3 dl kokande vatten, (tillsätt tills degen går att arbeta med)
1 uppvispat ägg
Stek köttfärsen smulig, ta bort från stekpannan.
Stek löken mjuk med paprikan tills det är mjukt. Tillsätt vitlöken och köttfärsen. Stek tillsammans en stund.
Häll i kryddorna, smaka av. Låt det hela svalna. Sätt ugnen på 200 grader.
Häll upp mjölet i en stor bunke, blanda i salt och bakpulver.
Tärna smöret och lägg i mitten av mjölet. Häll på vattnet och rör, smöret ska smälta.
Forma till en deg, kavla ut och gör små cirklar, ca 15 cm i diameter.
Lägg lite av fyllningen på ena sidan av cirkeln och vik över andra delen så du bildar en halvmåne. Tryck ihop kanterna med en gaffel, lägg på en plåt, det får plats ungefär 10 st på en plåt.
Pensla pirogerna, in i mitten av ugnen 20 min , tills de fått färg. Ät med nån god sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar